Ma. 16.4. Loma vaimon kanssa alkoi jo viime lauantaina kun harjoittelu päättyi perjantaina. Lauantaiaamuna vesisateessa lähdettiin Kisumun lentokentälle ja sieltä Nairobiin ja siellä nopea koneen vaihto Moi international kentälle lähtevään koneeseen, siis Mombasaan, joka sijaitsee saarella. lltapäivällä lauantaina otettiin taksi 4500 KSH hintaan Diani beachille ja ruuhkan ja lauttamatkan takia matka kesti yli 2 tuntia, vaikka matka on jotain 41 kilometriä. Pikkuinen Nissan Tiidan näköinen auto oli taksina, automaattilaatikko oli tarpen kun sentti sentiltä piti ryömiä ja singahtaa pieneen vapaaseen väliin, mihin tuk-tukit ja moottoripyörät ja muut henkilöautot myös yrittivät. Lauantaina ei jaksettu reissusta rähjääntyneinä enää mennämeren rannalle. Sunnuntaina sitten käveltiin vartti tai 20 minuuttia ja löydettiin merenranta kaupustelijoineen ja kameliratsastuksen ja veneretkien tarjoajineen. 

20180415_124908%5B1%5D.jpg

Vuoroveden takia uintiin on käytettävissä aamupäivä ja uiminen on lopetettava kolmeen mennessä, koska meri palaa takaisin ja riutat, jotka näkyvät taustalla, eivät enää anna suojaa korkeilta aalloilta.

Ti. 17.4. Käytiin päivän retkellä lähellä sijaitsvalla Shimba hills luonnonpuistossa, jonne on pääsymaksu mzunguilta 25 USD per nokka ja paikalliselta autonkuljettajalta luokkaa pari sataa shillinkiä. Vain kaksi kirahvia suu puistossa, eikä autokuski onnistunut niitä näkemään, vaikka yritti parhaansa. Samoin norsuja on vain muutama, eikä niitä nähty. Norsujen määrää on vähennetty siirtämällä niitä muualle, koska ne tulevat paikallisten kyliin ja demolish ihmisten omaisuutta. Nähtiin pienempiä otuksia buffalosta pinempään päin. Lähellä olevassa ravintolassa syöty neljän ruokalajin lounas välillä ja hotellille viiten mennessä illasta. Tiedettiin, että ei voi luonnonpuistolta vaatia samaa kuin oikealta safarilta, joka tehdään tasauspyörästön lukollisilla, alennusvaihteistollisilla, keulavinssillisillä aidoilla nelivedoilla, joissa on maavaraa, eikä leikkinelivedoilla eli haldex-kytkimillä varustetulla muka nelivedoilla tai vastaavilla katuautoilla. Koska tiedettiin, että ei voi satavarmasti kaikkea puistossa nähdä, ei petytty, koska aikaa ei ollut muuhun.

20180417_111945.jpg

Ke. 18.4. Uin toisen kerran Intian valtameressä. Onhan se kokemus uida suolaisessa, sinertävässä merivedessä. Aaltojen pauhu koralliin tai riuttoihin on hienoa kuultavaa ja nähtävää:  niin kauas kuin näkee oikealta vasemmalle, näkyy noin puolen kilsan päässä aaltojen valkoiset kuohut aavan ulapan aaltojen tullessa rantaa kohti. Sinne riutoille paikalliset yrittivät myydä snorklausreissuja ja valokuvausreissuja. Ei lähdetty niihin rahan kalasteluihin mukaan. Kuiteskin aloe vera -kasvin lehtiä ostettiin, koska tuntuivat auttavan itikan puremiin ja auringon polttamiin hyvin. 

20180418_140111.jpg

Keskiviikkona otettiin ainoa tuk-tuk reissu, mentiin rannalta reilun parin kilsan päähän, ylämäkeen rannalta Ukunda -nimiseen keskuksen. Siellä kaivinkone tuhosi valtatien levennyksen tieltä laittomasti rakennettuja taloja, jotka olivat liian lähellä nykyistä, Tansanian rajalle menevää tietä. Otettiin milkshaket ja mangomehut Naivas -kauppakeskuksen kahviossa, vaimo läysi edullisen ja sopivan uima-asun ja yhdet Afrikka -tyylin housut.

To. 19.4. Lähdettiin aamusta kello kuusi samalla taksilla takaisin Mombasaan, jolla tultiin lauantaina. Lauttamatkalle päästiin pienemmän ruuhkan kautta ja oltiin jopa tunti ja vartissa kentällä. Parempi ajoissa kuin missata lento. Kuski sanoi, että high season kun on eli elokuusta helmikuulle, niin turistit jopa missaavat lentoja kun eivät osaa ennakoida ruuhkassa tärväytyvää aikaa. Lauttoja etelään Mombasasta on kaikkiaan neljä ja riippuu päivästä, montako on käytössä, siinä ne rinnatusten ajavat. Oltiin vartin yli yksi iltapäivästä Kisumussa, tuttu tuk-tuk oli vastassa kentällä. 

20180418_153337.jpg

Siellä mombasan suunnalla oli näitä veikeitä otuksia, meillä taitaa olla tuhatjalkaiseksi kutsuttu otus. Pikkuotuksia harrastavat voivat sitten sanoa kuin kaupan hyllyltä, mikä otus tämä tarkasti ottaen on. Otin videon, mutta tämä alusta ei salli liikkuvaa kuvaa, joten tässä vain kuva. Vaimo ei ollut yhtä ihastunut pikkuotuksesta kuin minä. Oli se ehkä noin 15 cm pitkä eli ihan kohtuullisen kokoinen. Kiipesi pystysuoraa kiinteistön betoniaitaa ylös kuin tyhjää vaan, ei vaikeuksia.

20180419_073134%5B1%5D.jpg

Ottavat 25 USD ylimääräisestä ruumalaukusta, joten riitti yksi per nuppi, olisi mennut sata dollaria neljältä lennolta, jos toinen olisi ottanut tuplana ruumalaukkuja. Kisumussa oli sovitusti tuttu tuk tuk vastassa. Hotellille ja sitten illasta syömään kaupungille ja vaimo kävi paikallisn ompelijan luona sopimassa kokopuvun teettämisestä. Mittojen kanssa, kiinniommellun sisävuoren kanssa 1700 KSH oli hinta, sunnuntaina valmis.

Pe. 20.4. Ihan hotellilla aamupäivä ja iltapäivästä kaupungille, vaimo vielä toisen ompelijan kanssa sopi, että jos haluttu fabric löytyy, niin vaimo teettää wrapping skirtin samasta fabricista kuin hällä on jo paita ja huomenna ompelija tietää, saako hän samaa kangasta hankittua. Syötiin ulkona ja yleisellä tuk-tukilla mentiin, 20 KSH suuntaansa noin 5 kilsaa, eli vajaat 20 senttiä meidän valuuttaa. Vielä milkshaket otettiin ja mangomehut loman kunniaksi. Meikäläinen kävi yleisessä vessassa ja piti ikuistaa oheinen kyltti vessan seinältä.

20180420_155836%5B1%5D.jpg

Oli vain tyhjä hylsy muistona kohtuullisesta paprun käytöstä, mutta jos milloin tarviin taysistunnolla käydä, olen sen verran maata oppinut tuntemaan, että pidä poika aina reilu pätkä tissue paperia taskussa tai repussa matkassa, älä luota siihen, että vessassa on paperia. Käynti maksoi 20 KSH eli yleisen kulkuneuvon taksan, sillä näkyvän polkupyörämatkan maksavan myös. Olen huomannut, että vessapapru on kiven alla myös harkkapaikoissa yleensä ollut, samoin suojahanskat, jotka ovat jemma nimisessä piilossa. Oltuani 6 viikkoa putkeen, opin työntekijöiden huomaamattomat tavat ja piilot, missä tavaroita oli.

La. 21.4. Aamulla vaimo kirkui, että joku otus on nurkassa. No olihan siellä vihertävä sammakko, jonka pyydystin kartonkilootaan ja heitin pihalle. Tuli käytyä Kisumun museossa. Hinnat olivat epäsuotuisat mzungulle, ylläri ylläri.

20180421_113833%5B1%5D.jpg

Mut ihan kiva. Yhdessä hallissa vanhoja esineitä, toisessa oli kaloja akvaarioissa, sitten oli käärmeitä terraarioisa, kilpikonnien bunkkeri ja krokotiilien aitaus, kaksi krokotiilia oli. Vaikuttivat kuolleilta ja opas sanoi, että teeskentelevät kuollutta ja nappaavat otuksen, joka tulee liian lähelle. Sitten oli perheyhteisön majat rakennettu. Eka vaimon talo oli iso ja korkea, toisen ja kolmannen vaimon talot vaatimattomampia, samoin toisen pojan talo. Perinteisesti eka poika piti saada naimisin, jotta toinen poika saattoi ottaa vaimon ja vaimoja oli yleensä muutama. Käärmetalossa oli kunnolla myrkyllisiä sylkykobria ja kyitä muun muassa. Sitten oli vielä tansiryhmä,jotka esitti alkuperäisiä lauluja ja tansseja ja vetivät turisteja mukaan tanssiin ja tahtoivat tippiä lopuksi.

20180421_122527%5B1%5D.jpg

Ei nää pythonit mitään kivoja ole, pitää sanoa. 

Aamulla sattui lähes hauska tapaus kun the waiter rebuked me because I took 4 sausages and allowed only 2 sausages. Oltiin kyllä 5 päivää pois maksetulta aamupalalta että ei pitäisi olla valittamista, mutta oli kuiteskin. Ei ollu missään lappua että vain kaksi makkaraa saa ottaa. Otin sitte 2 makkaraa, keitetyn munan ja mandaazeja, potut ei napanneet aamusta. Illalla kova meno ja mekkala, avoimet ovet hotellin poolin ympärille

Su. 22.4. Aamulla oli iso koppakuoriainen vaimon yöpöydän luona, heitin sen pihalle kuten eilen sammakon. Ulko-oven alla kun on huoneeseen viettävä kaato ja noin 3 cm rako niin tulee siitä liskot ja pikkuotukset kylään. Yhtään serpentiä ei oo tullu, onneksi, tää musan mekkala iltaisin karkottaa ne kyllä tiehensä. Nyt oli aamupalalla munia, pottuja, leipää, hilloa, pähkinävoita ja vesimelonia. otin pitkästä aikaa kupillisen murukahvia ja toisen mixed teata, hyvin meni sulassa sovussa masuun. Nairobilainen KBC jalkapallojoukkue joka on kolmantena yläsarjassa, kävi voitamassa paikalliset ja yöpyi täällä hotellilla. Pojat tuli syömään kun oltiin jo otettu, putsasivat varmaan loput mitä oli. Tuli käytyä paikallista seurakuntaelämää katsomassa ja tietty pastori pyysi vieraat kertomaan mistä ootte ja esittelemään itsenne, siinä sitte jotain sönkötti että on sh-opiskelija ym.

 

20180422_080917%5B1%5D.jpg

Iltapäivästä käytiin tutuksi tulleen sinkkunaisen kanssa syömässä, kun oli vaimo mukana niin saattoi tätä henkilöä tavata, en tietenkään yksin olisi tavannut paikallista naista. Ihan kiva kyllä vähän oppia tietämään, mistä ihmiset unelmoivat ja mitä ajattelevat asiosta. Kaduilla kuulee yleensä sen mzungu, how are you, olen saattanut vastata salama tai mzuri sana, hujambo tai mambo vipi ja siihen se paljolti jää.

20180422_161342%5B1%5D.jpg

Otin kuvan kun syötiin kolmestaan. Paikallinen ystävä otti ruskeaa ugalia ja kanaa, mie boneless chicken masala with 2 garlic naan ja vaimo otti chicken garlic pizzan. Siinä rauhassa syötiin ja juteltiin monenlaisia. Kävin nostamassa rahaa Barclayn automaatista ja lähdettiin hotellille, yksityinen tuk-tuk maksoi 200 KSH. Ystävä halusi, että vielä rukoillaan ja hotellikämpässä rukoiltiin ja hän lähti kävellen omalle asunnolle. 

Tämä lomaviikko on irrotellut harjoittelusta aika kivasti. Huomenna menen uuteen harkkapaikkaan kahdeksi viikoksi, vanhusten paikkaan, mutta lienee siellä lapsiakin. Lomasäät olleet rain season huomioon ottaen ihan kelvolliset. Joitain itikan pistoja tullut, mutta kyllä tässä pärjäilee.