Ma 30.4. Synttäripäivä meni sen merkeissä, että olin muutaman suomalaisen opiskelijatytön kanssa Orongo widows and orphans -järjestön maisemissa Kisumun keskustasta noin 7 kilometriä maalle päin. Totisesti maalle, sillä tänne tullaan tuk-tukilla melko lähelle, ja loppumatka kävellään tietä, joka on maalajiltaan pikimustaa, joka tarttuu inmottavasti kenkiin. paikallisista osa kulkee tien paljain jaloin. Näin sadekaudella, kun yleensä yöllä sataa, aamulla tie on juuri sellainen saappaisiin tarttuva. Meillä oli saappaat jalassa tietä varten, Orongon piha-alueella pärjäsi sateen määrästä riippuen lenkkareilla tai tarvitsi kumpparit. Alue ehkä entistä Victoriajärven pohjaa, on niin alavaa ja kosteaa. Parissa talossa käytiin terveyskysekyä tekemässä. Iloitsin siitä, että saksalainen rouva oli lahjoittanut ison aurinkokeittimen Orongolle. Kun aurinko paistoi, siellä ugali valmistui ilman polttopuita. Saatiin lounaaksi pieniä monneja. Nämä viksiniekat oli eläviä ämpärissä aamupäivästä ja ne olivat tosi kypsäksi paistettuja, kuin suomalaiset pikkumuikut ja ne olivat suolaisia, mutta hyviä. Ugalin ja riisin kanssa ne menivät hyvin. 

20180502_112708.jpg

Kun miettii, miten naiset hengittävät savukaasujen aineosia pienissä keittokopeissa, on todella kiva nähdä savuton aurinkokeitin. Sääli näitä naisia, ei todella ole terveydelle hyväksi vetää keuhkoihin palokaasuja vuodesta toiseen. Niin ja se ympäristöjuttu..puut ovat maapallon keuhkot ja aikamenekki niden keruussa, kuten on tullut todettua jo aiemmin. Orongon keittokatos kuvassa, jossa orpolasten ruoka valmistetaan. lapset tulevat läheisestäkoulusta lounaalle tähän orpokodin pihaan, matka on luokkaa puoli kilsaa suuntaansa.

Ti. 1.5. Nyt olin vapaalla koska on yleinen labour day. Kävin syömässä main tuskys ravintolassa, matka yksin boda-bodalla maksoi 100 KSH. Paikallinen tuttava oli ottanut asiakseen käyttää mun sandaalin suutarilla. Nilkan takaa kulkeva remmi irtosi ja sen korjaus onpelukoneella maksoi 80 KSH eli alle euron. Paikallinen opettaja kävi illallisella yhteisellä asunnollamme illalla ja laittoi tyttöjen harkkapaperit kuntoon. Omani ovat vielä kesken, koska englanniksi kääntäminen on yhtä tuskaa. Söin garlic chipsit vain, koska illalla on luvassa tyttöjen laittamaa ruokaa ja suomalaisen reseptin mukaisia munkkeja.

20180503_090655.jpg

Kyyhkysiä orpokodin pihakirkon katolla. Bongarit saa määritellä oikean alalajin, en sitä tiedä.

Ke. 2.5. Tänään saimme Orongossa perusteellisen selvityksen, miten orpokotiministryn taloutta pyöritetään. Mama Florence on hoitanut asiat läpinäkyvästi ja todistettavasti. jokainen avustus pystytään yksilöimään ja osoittamaan, mihin jonkun antama avustus vaikkapa koulupukuun tai koulumaksuihin on käytetty. Erillinen kirjanpitäjä hoitaa asiat niin, että viranomaisten kanssa ei ole ollut koskaan vaikeuksia. Mama korosti sitä, että hän ei voi kristittynä maksaa lahjuksia mihinkään asioiden hoitumiseksi, vaan hoitaa asiat ja viranomaisten luvat ja tarkastusmaksut kuntoon, eikä oikaise missään, vaan tekee, kuten lakien mukaan asiat on oikein. Mama kertoi koskettavan tarinan siitä, miten eräs lapsista Orongon orpokodista sairastui vakavasti ja oli joutunut sairaalaan. Koska olot ovat köyhät, sairaalamaksuihin ei ole varaa. Orpokodin johtajana hänen tuli ratkaista, miten tilanteesta selvitään. Asian puolesta rukoiltiin ja mama sai rohkean ajatuksen mieleensä, josta meni puhumaan miehelleen. Asia oli se, voimmeko tehdä niin suuren uhrauksen, että myymme kaiken karjan: lehmät, vuohet pois ja kustannamme rahoilla pojan sairaalamaksut. Kova päätös tehtiin kuulemamme mukaan Jumalaan turvaten. Lopputulema oli se, että Orongossa ei ollut karjaa ja poika pääsi sairaalasta ja on tänään terve ja vahva. Nyt tilanne karjan suhteen on se, että kolme hiehoa on kasvamassa ja ovat pian jatkamassa sukua ja tuottamassa sen jälkeen maitoa vasikalle ja on siellä kuulemma myös lypsetty maitoa.

20180503_090539.jpg

Orpokodin pihapiirissä oleva kirkkorakennus toimii sunnuntaisin paikkana, johon alueelta kokoontuu ihmisiä sunday serviceen. Maalattia ja puiset penkit sekä peltiseinät riittävät täällä. Paikassa voi pitää tietysti myös luentoja. Mama luennoi ajoittain luonnonlääkityksestä, josta hänellä on erittäin pajon tietoa ja puutarhassa kasvaa erilaisia kasveja eri tarkoituksiin koska lääkkeisiin ei juuri ole rahaa. Illalla Mama ja ruotsalainen Ola kutsuttiin illalliselle ja munkeille yhteisasuntoomme. Täytyy 49-vuotiaallle ruotsalaiselle nostaa hattua. Rakennutti talon Orongon orpokodin tontille ja muutti sinne. Rikkinäinen elämä takana ja nyt hän kokee paikakseen olla vapaaehtoistyöntekijä lasten ja leskien hyväksi. Hän on Ruotsissa rekisteröidyn järjestön puheenjohtaja - järjestö kanavoi apua juuri tarkasti valittuihin ja dokumentoitavissa oleviin tarpeisiin, välikäsiä ei ole - lahjoitusrahat saavuttavat kohteen luotettavasti. Tämän kun on itse nähnyt, voi luottaa siihen, että monia sihteereitä ja projektijohtajia ei ensin elätetä lahjoitusvaroilla ja sitten rippuja vaan menee avun tarvitsijoille, tässä tapauksessa toiminta kestää päivänvalon kaikilla mittareilla tarkasteltuna.

To. 3.5. Tänään aamupäivä meni paljon erilaisissa keskusteluissa, mutta kun olimme jo kärsimättömiä, eikä päästä töihin, saimme nähdä autenttisen tilanteen, miten luonnonlääkinnällä ihmisiä hoidetaan. 46 -vuotias äiti oli tulut apua saamaan. Tuberkuloosiepäily oli oletus, koska tähän sopiva yskä oli jatkunut pitkään. Tähän sitten vapaaehtoistyöntekijä antoi lääkitystä tiputtaen joitakin tippoja uutetusta nesteestä kylmään veteen. Osa näistä luontaislääkkeistä on hollantilaista alkuperää, joista saimme nettisivut tutkittavaksi, jos jotain kiinnostaa.

20180503_105004.jpg

Vesi on elintärkeä juttu, kuten tiedetään. Jatkuvasti näemme, että naiset lähitaloista käyvät hakemassa vettä orongon pihapiirin kaivosta. Tämä nuori nainen tuli eka kerran ainakin neljän tyhjän vesipäppärin kanssa, vetoisuus ehkä 30 litraa ja kaivolla hän ne täytti ja nosti pään päälle ja siten kuljetti kotiinsa. Käsissä näin painavia taakkoja ei pitkään kanna, mutta afrikkalaiset naiset ovat vahvoja ja sitkeitä, tällä tavalla kulkee isoja taakkoja. En ota kantaa siihen, mikä on selkänikamien ja välilevyjen kunto kun keski-iästä käännytään vanhuuden puolelle kun tätä touhua tehdään jatkuvasti nuoresta pitäen. Tällaisessa parinkympin iässä asia ei vielä tunnu missään. Nainen on juuri poistumassa Orongon orpokodin portista pois.

Pe. 4.5. Tänään tyttöjen organisoima keräys Suomesta muuttui valuutasta tavaraksi. Suomalaiset apua antaneet olivat kerryttäneet lähelle pari tonnia meikäläistä kotivaluuttaa ja niillä rahoilla tytöt saivat paljon hyvää aikaan Orongon orpojen hyväksi. Esimerkiksi lopussa olevat patjat korvattiin uusila, samoin moskiittoverkot ja lakanat ja kenkiä iso kasa tulee uusille käyttäjille todella tarpeeseen. Joskus tulevaisuudessa haaveena on uusi asuntola, mutta nyt mennään tällä avulla.

20180504_110238.jpg

Joka nurkasta raapiva pick-up kolmen litran moottorilla selviytyi leikiten kevyen lastin tuomisesta. Kantomatkaa asuntolaan jäi noin sata metriä. Naapuruston lapsia pyykillä polun vieressä ja suomalaisia opiskelijoita valmistautumassa kantotehtävään. Patjat teetettiin mittojen mukaan ja patjan päällys on materiaalia, joka estää mahdollisen yöllisen vesivahingon pääsemisen pehmusteeseen asti. Uloin kangas on pestävissä, tosin se pitää sitten yksinkertaisella ompeleella ummistaa, mutta siihen on orpokodilla jalalla poljettava Singer.

Iltapäivästä tulin kämpille ja vetäydyin selkäpiille muutamaksi tunniksi, koska olin sopinut New Lifen headnursen kanssa, että voin tulla yövuoroon perjantaina klo 19 alkaen ja lauantaiaamuun kello seitsemään saakka. Kuvauskiellon takia en voinut ottaa nuorimmasta vauvasta kuvaa, 19.4 syntynyt tyttövauva oli nuorin asukas, seuraava olikin jo kuusiviikkoinen poika. Kun näitä syötti ja vaippaa vaihtoi, niin taas tuli mieleen, että kyllä se on pienestä kun kohdun ulkopuolella elämä alkaa. Ovat ne niin ihania, että ihan näistä ilahtuu. Etenkin kun tietää, että saavat new Lifella asianmukaisen hoidon. Tuo kuusiviikkoinen oli juuri perjantaina saanut IV-antibioottia ripuliin ja nesteytystä tietysti samalla. Oli jo kohentumassa, mutta kyllä otti aikaa, että sai imettyä 1 oz verran maitoa.

La. 5.4. Yövuorosta tultua piti ottaa unta jokunen tunti. Tytyön olivat pitäneet illalla läksiäisiä joillekin pihapiirin henkilöille ja sain maistella rocky road. makeisia. Olivat hyviä, sulatettua suklaata ja pähkinää ainakin, toivottavasti reseptit tulee jossain vaiheessa pilveen kaikkien halukkaiden luettavaksi. Ovat taitavia nämä tytyöt tkemään ruokaa, sekä suolaista että makeaa. Munkitkin olivat kuin aikanaan äidin tekemät, tosin tekee vaimokin yhtä hyvin, mutta tuli ihan lapsuus ja kookosrasvassa keitetyt munkit mieleen kun Keniassa söi 1.5 munkkeja, siis vappuna.

20180505_130541.jpg

Jääkaapin sisällä leivinlaudalla olevat herkut ovat siis erittäin hyviä, ehkä niissä on jokunenkalori, mutta ei näitä vedetä joka viikko.