Tervetuloa lukemaan blogia sairaanhoitajaopintoihini kuuluvasta harjoittelusta Kisumun kaupungissa Keniassa. Olen aikuisopiskelija Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:issa. Kerron lyhyesti, miksi vaihtoni suuntautui ehkä vähemmän suosittuun mantereeseen.

 

Oppilaitoksen käytävällä seisova roll-up osui silmiini monesti. Mainos teki tehtävänsä ja kotona tutustuin, mitä mainostettu Health Africa -verkosto tarkoittaa. Oppilaitoksen infoissa kerrottiin vaihtomahdollisuuksista ja opettajat innostivat hakeutumaan eri maihin. Laitoin paperit vetämään keväällä 2017. Syksyllä kv-koordinaattori haastatteli minut englanniksi ja totesi kielitaitoni juuri ja juuri riittäväksi. Nyt avautui mahdollisuus päästä vaihtoon Terve Afrikka -verkoston kautta ja opinto-ohjaajan kanssa suunniteltu vaihto ajoittuu helmikuun ja toukokuun väliselle ajanjaksolle vuonna 2018. Länsimaisen ja kehittyneeseen, vauraaseen maahan en halunnut vaihtoon, koska ajattelin, että haluan oppia jotain mm. yhteisöllisyydestä ja perhekeskeisyydestä, joka maassamme on paljolti katoavaa perinnettä esimerkiksi kaupungistumisen takia.

 

Toinen kannustin pyrkiä vaihtoon Afrikkaan oli se, että olen aikanaan käynyt kehitysyhteistyöhön tarvittavan pohjakoulutuksen ja pieni toivon kipinä olla tekemisissä tämän työsektorin kanssa on vielä olemassa. Pärjääminen ulkomailla muussa roolissa kuin turistina on siksi oleellista selvittää ja osoittaa itselle, että minä pystyn tähän.

 

 

20180221_150507%5B1%5D.jpg

 

 

Lumineen ja talvinen (17 astetta pakkasta aamulla) Suomi jää taakse. 21.2.2018 odottelen Helsinki-Vantaan kentällä konetta, joka vie minut ja 6 muuta opiskelijaa ensin Lontoosen (illalla siellä 7 astetta lämmintä) ja sieltä jatkettiin yöunien jälkeen (kaksi meistä nukkui lentokentän penkeillä) British Airwaysin lennolla Nairobiin, Kenian pääkaupunkiin. Yli 8 tunnin lento. Nairobissa kone oli illalla noin puoli kymmeneltä ja 

Pääsimme onneksi nukkumaan tai oleskelemaan Nairobin kentän kotimaan terminaaliin, sillä emme varanneet hotellia. Pikkutunneille asti riitti puhuttavaa, sillä osa meistä oli toisillen tuntemattomia - olimme nähneet vain kahdesti Tampereen ammattikorkeakoululla pidetyissä infotilaisuuksissa. Aamuviideltä tuli virkailija tiskin taakse ja saatoimme käydä jonottamaan bag drop -tiskille. Turvatarkastuksen jälken pääsimme suoraan koneeseen, joka lähti 23.2 Kohti Kisumua. Matkaa linnuntietä noin 330 km, joten matka taittui kolmessa vartissa. Lontoosta tultiin economy -luokassa 10 istuinta rinnakkain kahdella käyvävällä katkaistuna, Kisumuun tultin pienellä koneella, 4 rinnakkain, käytävä välissä.

 

 

20180223_070252%5B1%5D.jpg

 

Tässä kuvassa kaksi ryhmäämme kuuluvaa opiskelijaa on juuri laskeutunut Kisumun kentälle. Heti auringon nousun jälkeen aamuseitsemältä lämpötila on yli 20 astetta. Kuva on otettu perjantaina. Keskiviikkona hytisimme vielä Suomen pakkasissa, jotka muuten kiristyivät vielä viikolla 9 peräti kymmenellä astella ja lisäksi tuli kostea tuuli, joka lisäsi pakkasen purevuutta. Näin kotijoukot informoivat meitä Afrikkaan talvea pakoon päässeitä.