Ma. 23.4.

Osa ryhmäämme kuuluvista tytöistä on jo ollut mutaman viikon Orongon yhteisössä ja minä liityin heidän joukkoonsä tänään. Orongon keskushahmo on rouva Florence O Gundo, joka yli 70 -vuotiaana vaikuttaa ikäistään nuoremmalta ja yllättävän pirteä ja touhukas mama hän onkin. Hänellä on paljon tietoa luonnonkasvien käytöstä lääkinnässä. Hän esitteli muutaman kasvin meille, muun muassa sellaisen, jota käyttämällä henkilö pääsi irti s.c. -insuliinipistoksista. Todella hieno asia. Orongosta löytyy verensokerin pikamittari ja verenpainemittari, joilla saadaan edes joitain perusasioita tarkistettua. Sairaat hakeutuvat Orongon toimistoon ja monesti rahattomina saavat jotain luontaista lääkitystä. Kylän terveysasema on melko lähellä, jossa voidaan ultraäänilaitteella tutkia potilasta, mutta potilaalla tulee olla rahaa joitakin satoja shillinkejä, ilmaiseksi on turha pyrkiä tutkittavaksi.

Orongo widows and orphans pitää sisällään sitä, että orpoja lapsia kasvatetaan ja tuetaan isoksi asti. Poikia ja tyttöjä asuu eri asuntolassa kumpaakin sukupuolta,  yhteensä kolmekymmnetä, joista 11 tyttöjä. Lisäksi ympäristössä on kymmenittäin taloja, joissa monissa asuu iäkkäitä ihmisiä, joilla saattaa olla melko pieniä lapsia muutamia huollettavana, koska vanhempia ei ole tai eivät pysty huolehtimaan lapsista. Eräskin äiti oli nostanut kytkintä ja jättänyt lapset isovanhemmille, en nyt tätä muista, oliko mies kuollut vai oliko avioero tullut, mutta pokkana vaan äiti päätti lähteä ilman lapsia.

20180423_134415%5B1%5D.jpg

Poikittain olevasta kuvasta selviävät Orongon visio, missio ja keskeiset toiminnot. Kristillinen arvopohja näkyy poikittain asetetussa keltaisessa kartongissa, joka kuvaa ristin poikkipuuta. Osin näkyvä motto kertoo sen, että autetaan nyt ja tehdään se, mitä nykyisillä resursseilla on tehtävissä, eikä jäädä toimettomana odottamaan parempaa aikaa auttamiselle. Mama sanoikin, että häntä kannustaa toimimaan mm. tämä Raamatun kohta (Matthew 25: 34-36 ESV) Then the King will say to those on his right, ‘Come, you who are blessed by my Father, inherit the kingdom prepared for you from the foundation of the world. For I was hungry and you gave me food, I was thirsty and you gave me drink, I was a stranger and you welcomed me, I was naked and you clothed me, I was sick and you visited me, I was in prison and you came to me.’

Ti. 24.4.

Loistava keksintö on ollut se, että proteiinin lähteeksi on yhdeltä osin valittu crickets. Mailla asuneet voinevat muistaa, kuinka ärsyttävä tuo koirassirkkojen hankausääni onkaan. Mama Florence kertoi, että aikuiset sirkat upotetaan pariksi sekunniksi kiehuvaan veteen, sitten kylmään veteen. Tämän jälkeen ne voidaan kuivata ja jauhaa jauhoksi, toki voi paistaa sellaisenaan pannullakin.

20180423_124331%5B1%5D.jpg

Muutama haastattelu tehdään päivässä ja mahdollisesti muuta, mitä mamalla on suunniteltuna. Tytöt kertoivat, että olivat päässeet siistimään taloa, johon muutti ruotsalainen vapaaehtoistyöntekijä. Tapasin miehen heti ensimmäisenä päivänä. Itse HIV-positiivinen mies on juuri muuttanut Keniaan ja Orongoon, Kertoi viime syyskuussa käyneensä eka kerran Orongossa ja oli menettänyt sydämensä Orongon orvoille lapsille. Hän on ruotsalaisen yhdistyksen puheenjohtaja, joka auttaa Orongoa ja kerää varoja ja muuta tukea Orongon hyväksi. Alla olevassa kuvassa hän näkyy selin kameraan vasemmassa alalaidassa.

20180425_131901%5B1%5D.jpg

Ke. 25.4. Keskiviikkona olimme YWCA -järjestön vuosikokouksessa, jossa lopuksi uudet jäsent otettin yhteyteen mukaan. Mama Florence näkyy punaisessa hameessa pitäen paperia selän takana. Hyvä ja rohkaiseva puhe kuultiin. Liikaa tapahtuu pahoja asioita vielä naisille, mutta nämä henkilöt haluavat omalla paikallaan vaikuttaa, että järjestön arvot etenevät yhteiskunnassa ja paikallistasolla. Maailmanlaajuinen järjestön arvopohja tiivistetään Raamatusta löytyvään jakeeseen Zec. 4:6, joka on KJV-käännöksen mukaan Not by might, nor by power, but by my spirit, saith the Lord of hosts. 

Mottona järjestön toiminnassa on find your voice - tell your story. Lyhyen hartauden pitänyt pastori liikutti monia. Kelvottoman isän lapsesta tuli jotain, koska äiti päätti, että maksoi mitä maksoi, vaatipa mitä uhrauksia vaan, tämä poika on saatava koulutettua ja niin pojasta tuli kouluja kiertävä pastori, joka esimerkillään ja omalla kertomuksella pyrkii vaikuttamaan nuorten asenteisiin, jotta tekisivät hyviä elämänvalintoja. Päivän päätteeksi tarjottiin lounas. Otin tietoisesti valkoista ugalia pienen palan ja ajan kanssa se katosi lautaselta. En tosin itse aivan kympn arvosanaa tälle anna, mutta kyllä sillä nälkä siirtää, perussafkaa täällä.

To. 26.4. Olin yksin tulkkina toimivat Stephenin kanssa. Kumpparit olivat ihan tarpeen, mutaiset tiet ja liejuiset polut ovat tosi kamalia. Parissa paikassa käytiin, ekassa tarjottiin riisiä meille, tokassa maallikkouskova piti alkuun kunnon palopuhen ja antoi traktaatin. Kylä se sydäntä repii, kun satasen tai parin puute on että pääsisi lääkärin katsottavana käymään. Jätin molempiin paikkoihin parasetamolia ja toiseen myös ibuprofeenia. Raskaan työn kuluttamat polvinivelet kun ovat jatkuvasti kipeät niin sano siinä nyt sitten jotain. 

20180427_115847%5B1%5D.jpg

Pe. 27.4. 

Parissa talossa käytiin aamusta ja kello 11 tuli aurinkohellan esittelijät saksalaisen henkilön johdolla. Jätemateriaalista voi koota alumiiniteipillä vuoratun kaukalon ja sillä voi keittää mietoa lämpöä tarvitsevia ruokia. Kuvassa näkyvä iso malli on tehokas ja nopea. Pienen perheen hellan saksalainen henkilö arveli saavan noin 30 eurolla. Mama rukoilee ja toivoo, että saadaan kerättyä raha aurinkohelloihin, jotta naiset vapautuisivat puun keräämiseltä muihin töihin.

20180424_113901%5B1%5D.jpg

Tässä kuvassa on iäkäs rouva, joka asustaa kroonista sairautta sairastavan tyttönsä kanssa.Ajoittain tytär pystyy auttamaan äitiä, välillä taas ei pysty olemaan keittiötehtävissä mukana. Asunnot ovat vaatimattomia.

La. 28.4. Harjoittelusta vapaata. Vähän pakkailin tavaroita ja paikallinen ystävä ehdotti, että käydään 7. päivän adventistien tilaisuudessa, Heillehän lauantai on pyhäpäivä. Sateiden takia liejuiset tiet, ei yllätys. Tuli käytyä näkemässä tämäkin seurakuntayhteys. Saarna oli Mark 10: 46-52 sokean parantamisesta, erittäin havainnollinen saarna, joka ei jättänyt kuulijoita kylmäksi. Illalla vähän kirjoittelin harjoittelupapareita, jäänyt vähän roikkumaan, mutta täytyy ne saada kirjoitettua valmiiksi. Harjoitteluviikot käyvät vähiin ja jossain vaiheessa paikallisen opettajan nimikirjoitusta pitää kysyä.